Kualiti udara tak sihat di beberapa kawasan

Pelan Tindakan Pembakaran Terbuka Kebangsaan dan Pelan Tindakan Jerebu Kebangsaan diaktifkan susulan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di beberapa kawasan berada pada tahap tidak sihat.

Ketua Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS), Wan Abdul Latiff Wan Jaafar, berkata pelan tindakan itu diaktifkan bagi menyelaras tindakan agensi kerajaan dalam menangani isu pembakaran terbuka dan situasi jerebu yang melanda negara.

Beliau memaklumkan tiga stesen pengawasan kualiti udara mencatatkan bacaan IPU pada tahap tidak sihat hari ini iaitu di Shah Alam, Selangor dengan bacaan IPU 149, serta Kuching (IPU 152) dan Serian (IPU 152) di Sarawak.

“Pergerakan angin dari arah tenggara telah membawa asap jerebu dari kawasan barat Kalimantan ke selatan Sarawak dan menyebabkan peningkatan kepada bacaan IPU di kawasan-kawasan tersebut.

“Manakala, peningkatan bacaan IPU yang direkodkan di stesen pengawasan kualiti udara di Shah Alam adalah berpunca daripada aktiviti pembakaran terbuka di kawasan berhampiran stesen yang mempengaruhi bacaan IPU semasa,” katanya dalam kenyataan.

Selain itu, Wan Abdul Latiff berkata imej satelit Pusat Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Negara (NOAA) 20 telah mengesan 64 titik panas di Sumatera, Indonesia, 55 di Kalimantan, dan lapan di dalam negara iaitu masing-masing empat di Sarawak dan Sabah.

Menurutnya, JAS telah meningkatkan tindakan penguatkuasaan dan aktiviti rondaan harian ke kawasan berpotensi berlakunya aktiviti pembakaran terbuka serta memantau bacaan IPU dari semasa ke semasa.

Beliau menasihatkan semua pemilik tanah untuk memantau secara rapi kawasan yang mudah dan sering terbakar seperti tapak pelupusan sampah, hutan, tanah gambut, ladang serta kawasan pertanian dan industri.

Orang ramai juga diingatkan agar tidak melakukan pembakaran terbuka atau membiarkan tanah dan premis kepunyaan mereka dimasuki atau dicerobohi oleh pihak tidak bertanggungjawab sehingga menyebabkan pembakaran terbuka.

Seksyen 29(A) Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 menyatakan mereka yang disabitkan dengan kesalahan melakukan pembakaran terbuka boleh dikenakan denda tidak melebihi RM500,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali, selain kompaun maksimum sebanyak RM2,000 juga boleh dikenakan atas setiap kesalahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *