Kerajaan negeri peruntuk RM485,000 bantuan bencana, 122 PPS diwujudkan di Perlis

KANGAR: Kerajaan negeri memperuntukan bajet bagi bantuan bencana berjumlah RM485,000 pada setiap tahun di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk membantu mangsa yang terlibat dalam bencana.

Dalam masa sama, sebanyak 122 Pusat Pemindahan Sementara (PPS) dengan kapasiti 28,000 orang telah diwujudkan di tiga kawasan Parlimen dalam negeri ini sebagai persediaan bagi menghadapi sebarang bencana.

Menteri Besar, Mohd. Shukri Ramli berkata, semua PPS terlibat terdiri daripada bangunan dewan sekolah dan dewan orang ramai dalam memberi keselesaan kepada setiap mangsa yang perlu berpindah buat sementara waktu.

“JKM juga bekerjasama rapat dengan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Megeri Perlis (MAIPs) dalam pengurusan pemberian bantuan kepada manga bencana di negeri ini,” katanya sewaktu Program Latih Amal dan Simulasi Pengurusan Pusat Pemindahan Sementera (PPS) di Sekolah Kebangasaan (SK) Seberang Ramai, di sini hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan dan Bantuan Bencana negeri, Wan Badariah Wan Saad: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Perlis, Abu Bakar Hamzah dan Pengarah JKM negeri, Ku Chik Ku Mat Esa.

Dalam pada itu, Mohd. Shukri berkata, program tersebut mendapat penglibatan 300 orang peserta terdiri daripada wakil 15 kawasan DUN seluruh negeri, agensi-agensi utama yang terlibat dengan pengurusan di PPS, sukarelawan, dan penduduk setempat bagi merasai pengalaman simulasi tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *