Pelajar 14 tahun alami kelesuan haba akibat strok

Seorang pelajar mengalami kelesuan haba akibat menyertai aktiviti bersukan ketika cuaca panas, menjadikannya 16 kes kesihatan berkaitan fenomena cuaca panas direkodkan di Sabah sejak 15 April lalu.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) Dr Asits Sanna berkata pelajar lelaki 14 tahun itu dikesan mengalami kelesuan haba ketika dirawat di unit kecemasan sebuah hospital pada 27 Jul lalu.

“Kes itu dikesan selepas pelajar berkenaan mendapatkan rawatan di bahagian kecemasan hospital, tetapi dibenarkan pulang pada hari sama.

“Faktor risiko yang dikenal pasti adalah terbabit dalam aktiviti bersukan ketika cuaca panas,” katanya.

Daripada 16 kes kesihatan berkaitan fenomena cuaca panas yang direkodkan dalam tempoh empat bulan ini, katanya, 10 kes membabitkan kelesuan haba serta masing-masing tiga kes membabitkan strok haba dan kekejangan otot.

Katanya, antara gejala penyakit berkaitan cuaca panas ialah badan berasa kering dan panas, denyutan jantung menjadi laju, pening, mual dan boleh mengakibatkan sawan atau pengsan.

Beliau berkata, kanak-kanak dan warga emas golongan paling berisiko berdepan masalah kesihatan akibat cuaca panas.

“Segeralah berjumpa doktor bagi mendapatkan rawatan lanjut, sekiranya mengalami tanda-tanda awal kekejangan haba, kelesuan haba dan strok haba.”

BERKHIDMAT UNTUK KEMANUSIAAN .. BERAMAL KERANA ALLAH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *