Gelombang haba di kebanyakan bahagian di Kedah

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) telah mengeluarkan amaran gelombang haba di kebanyakan bahagian di Kedah, dengan suhu dijangka meningkat sehingga 37 darjah Celsius.

Suhu dijangka kekal antara 35 dan 37 darjah Celsius, menjejaskan daerah Padang Terap; Kubang Pasu; Kota Star; Pendang; Sik; dan Kuala Muda.

Gelombang haba telah diklasifikasikan sebagai amaran Tahap 1 dan akan berkuat kuasa sehingga 3 April, walaupun dalam fasa peralihan monsun.

Pengarah MetMalaysia Kedah, Muhammad Khalil Abd Aziz berkata, fenomena itu berikutan kesan suhu tinggi yang berlarutan dari penghujung musim Monsun Timur Laut.

“Lazimnya, menjelang penghujung musim Monsun Timur Laut, suhu di kawasan Utara Semenanjung kekal agak tinggi, walaupun bermulanya fasa peralihan monsun.

“Bagaimanapun, kita tidak menjangkakan keadaan ini berlarutan kerana tanda-tanda fasa peralihan monsun semakin ketara.

“Sebagai contoh, kita sedang menyaksikan pembentukan garisan ribut pada awal pagi di Selat Melaka dan Pantai Barat Semenanjung,” katanya menurut NST.

Khalil menambah, keadaan cuaca semasa juga meningkatkan kebarangkalian pelbagai fenomena cuaca berbahaya.

“Dengan angin lemah semasa fasa peralihan monsun, suhu yang agak tinggi boleh meningkatkan kebarangkalian ribut petir, puting beliung, hujan lebat, banjir kilat dan hujan batu,” tambahnya.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri, Dr Othman Warijo menasihatkan orang ramai supaya mengambil langkah berjaga-jaga tambahan semasa gelombang haba.

“Aktiviti luar perlu dihadkan, terutamanya bagi kumpulan yang terdedah seperti warga emas, kanak-kanak dan individu yang mempunyai masalah kesihatan.

“Bagaimanapun, jika perlu, sila pakai pakaian longgar dan topi teduh untuk perlindungan matahari apabila berada di luar rumah, dan mandi untuk menyejukkan badan selepas itu.

“Bagi mereka yang berpuasa, penting untuk minum banyak air semasa sahur dan berbuka puasa, orang dewasa perlu menyasarkan untuk minum sekurang-kurangnya enam gelas air. Ingat untuk sentiasa minum air semasa sahur untuk kekal terhidrasi sepanjang hari,” tambahnya.

Dr Othman turut menasihatkan orang ramai mendapatkan bantuan perubatan yang sewajarnya dalam kes strok haba yang teruk.

“Suhu yang tinggi boleh memberi tekanan fizikal pada tubuh manusia. Kesan ke atas kesihatan boleh berkisar daripada ringan hingga membawa maut, terutamanya dalam kes strok haba yang teruk.

“Sekiranya kes strok haba teruk, segera ke hospital atau klinik kesihatan berhampiran untuk mendapatkan rawatan perubatan,” tambahnya.

BERKHIDMAT UNTUK KEMANUSIAAN .. BERAMAL KERANA ALLAH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *