Mydin terbakar: Bomba diarah keluar selepas berlaku runtuhan

IPOH – Sepasukan 15 anggota yang melakukan operasi pemadaman di bahagian dalam Pasar Raya Besar Mydin di Manjoi di sini diarah keluar selepas berlaku runtuhan pada dinding bangunan tersebut pada Ahad.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, Sayani Saidon berkata, ketika kejadian anggota yang dilengkapi dengan peralatan perlindungan diri (PPE) dan alat pernafasan berada di tingkat satu bahagian kiri bangunan.

“Setelah melakukan penilaian risiko, pasukan masuk dari pintu belakang memulakan operasi pemadaman secara ‘offensive’. Kira-kira 20 minit kemudian terdengar runtuhan berlaku di bahagian kanan.

“Runtuhan itu melibatkan dinding dengan api mula marak. Pasukan yang berada di dalam bangunan telah diarahkan keluar demi keselamatan mereka,” katanya kepada pemberita di sini.

Menurut beliau, pelbagai strategi pemadaman telah disusun berikutan struktur bangunan mula rapuh dan tidak selamat dimasuki.

“Kaedah pemadaman secara ‘defensive’ dilakukan dengan menggunakan Ariel Ladder Platform (ALP) bermula dari bumbung yang menempatkan panel solar.

“Struktur bumbung bangunan telah runtuh dan api merebak ke tingkat satu. Api yang marak dengan cepat berjaya dikawal sepenuhnya oleh pasukan bomba,” katanya.

Sayani berkata, sisa runtuhan yang bertaburan di Jalan Pasar di sini, disahkan tidak mengenai rumah penduduk dan tiada kecederaan dilaporkan dalam kejadian itu.

“Pemadaman kebakaran masih diteruskan apabila struktur dinding di bahagian kiri bangunan mula retak dan berisiko untuk berlaku runtuhan.

“Operasi dijangka mengambil masa lama berikutan api masih marak di kawasan bangunan dianggarkan seluas 10,000 kaki persegi dengan memfokuskan kedua-dua bahagian,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *