Puluhan cedera Taufan Haikui badai Taiwan

TAIPEI: Lebih 40 orang cedera di Taiwan selepas Taufan Haikui melanda pulau itu, menumbangkan pokok dan memaksa ribuan penduduk terpaksa berpindah.

Ribut itu yang mula mendarat pada Ahad (3 Mac) di pantai timur adalah yang pertama melanda pulau itu secara langsung dalam tempoh empat tahun.

Dalam keadaan hujan lebat dan angin kencang, dua orang di kawasan pergunungan cedera selepas pokok tumbang menghempap sebuah kereta, lapor AFP.

Pegawai kerajaan berkata, puluhan yang lain cedera terutamanya oleh serpihan yang jatuh selepas ribut itu membawa angin dengan kelajuan sehingga 200 kilometer/jam (km/j), namun tiada laporan kematian atau sebarang kerosakan struktur besar.

Pada hari ini, Isnin (4 Mac), kru pembersihan sedang berusaha memulihkan perkhidmatan selepas 160,000 rumah kehilangan bekalan elektrik pada hari sebelumnya.

Walaupun ini musim taufan telah banyak melanda di Pasifik Barat, dengan 11 setakat ini, namun Haikui ialah ribut besar pertama yang melanda Taiwan secara langsung dalam tempoh empat tahun.

Sehubungan itu, premis perniagaan, sekolah dan lokasi awam lain kekal ditutup di pulau itu, manakala penerbangan domestik dan perkhidmatan feri ke pulau-pulau sekitarnya dibatalkan.

Wilayah selatan dan timur Taiwan adalah yang paling teruk terjejas, manakala ibu kota Taipei di hujung utara pulau itu menerima hujan.

Menjelang ribut yang menerjah daratan, lebih 7,000 penduduk telah dipindahkan dari kawasan di mana pihak berkuasa bimbang ribut boleh mencetuskan tanah runtuh dan keruntuhan lain.

Haikui kini telah menjadi lemah kepada ribut tropika dan bergerak keluar ke Selat Taiwan, menuju ke pantai selatan China di mana ia akan melanda pada malam Isnin, waktu tempatan.

Ia berlaku hanya dua hari selepas Taufan Saola, yang memintas Taiwan tetapi mencetuskan ancaman ribut tertinggi di Hong Kong dan selatan China dalam pendekatannya. 

Ribut itu tiba pada Sabtu (2 Mei) lepas, melanda Hong Kong tetapi kerosakan adalah kurang daripada yang dijangkakan.

Dalam pada itu, pihak berkuasa China pada  hari ini, Isnin memanjangkan amaran dari Saola ke Haikui ketika taufan baharu menghampiri, menyeru bot-bot datang ke pelabuhan dengan angin kencang dan ombak besar. – HARAKAHDAILY  4/9/2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *